lördag 21 januari 2012

"Någon annan" -ismen

Idag kom beskedet som många förväntat sig, Juholt avgår. Jag tycker det är helt rätt och det bästa för svensk politik.

Jag tänkte dock skriva om det underliggande problemet, nämligen "Någon annan" attityden.

S ledare har visat det, "vänster" stater har visat det, s bloggare har visat det. Oavsett vad som är fel, så är det NÅGON ANNAN som är orsaken till felet. Är någonting rätt, så tar man helt och hållet äran för det.

Saknas det pengar att genomföra reformer? Ta NÅGON ANNANS pengar lite extra, om det är lån, pensioner eller arbetares pengar spelar mindre roll.

Eller bara det som Juholt kläcker ut sig på fredagen "Partiet är i en svår sits, men inte jag". Det är någon annan som har problem, bara för att jag leder så har jag inget ansvar över att det går dåligt för de jag leder.

Vi kan se samma tankeform i företagsvärlden. När det går bra, är det enbart för företagets ledning och deras fantastiskhet som ska belönas med bonusar. När det går dåligt är det marknaden,priserna,arbetarna.........s fel. Någon annan är problemen.

Man kan titta på Grekland. Några säger "Det är högerns fel!" andra "Det är vänsterns fel!" att det gått åt pip svängen där. Jag skulle vilja säga att det är attityden som är fel. En attityd bland politikerna att korruption och skattesmitning är helt ok. Bland folket att det är ok att smita skatten eftersom "någon annan" gör också det. Att politiker tar lån på lån på lån för att bara dela ut pengarna till personer därför man lovade att ge dom pengar som staten inte får in.

Socialdemokraterna har ett existentiellt problem, att man hade en partiordförande som varit så nära en mytoman man kan komma hjälpte inte, och problemet ligger i visioner. Många utav de reformer som S kämpat för har genomförts de senaste 100 åren. Problemet ligger i att man ser samhället på precis samma sätt som i starten, nämligen att det finns två sidor av myntet.

Arbetare går till jobbet och sliter häcken av sig för en minimal lön som S måste kämpa för ska vara så hög som möjligt, och andra sidan utsugande företagsledare som gör allt för att arbetarna ska ha så lite och må så dåligt som möjligt medan de tjänar så mycket pengar som möjligt utan att göra ett dyft.

Om S klipper banden till LO helt, inte bara litegrann utan totalt, så blir man mer oberoende och det är en start på en väg tillbaka.

När S (oavsett vem) beskriver verkligheten så känner väldigt få igen sig. Man måste kunna formulera en framtidsvision som inte bara de ryggdunkande kompisarna i Partiet känner igen sig i. Den potentielle väljaren måste också tro att det är bättre, både för honom/henne själv OCH alla andra i Sverige.

Exp1 Exp2 DN1 DN2 DN3 DN4 DN5 DN6 SVD1 SVD2 SVD3

Västros, Tokis, Anybody

1 kommentar:

Anonym sa...

Varför inte låta de som har viljan anmäla sitt intresse för partiledarposten, då får man kanske tre eller flera sökande som kan väljas av medlemmarna, helt demokratiskt.
Hendry