söndag 14 oktober 2012

Hur mycket får välfärden? Inget alls säger vänstern.

Får egentligen välfärden de pengar den behöver. Inte alls säger S+V som i varje budget vill trycka in miljarder extra i ett svart administrativt hål. Jag jobbar själv som administratör med många kontakter inom många kommuner så jag vet att det finns extremt stora svarta hål att stoppa pengarna i utan att göra ett dugg nytta.

Regeringen har dock också satt in extra pengar till kommunerna öronmärkta för just välfärden, men inte lika mycket som vänstern tycks vilja. Sen har vi det där med vinster i välfärden. Jag tror jag har insett var vänsterns extrema intolerans mot detta kommer ifrån.

I många, många år så har kommuner tvingats på regler som nu accepteras som normala, att man inte FÅR ha en vinst någonstans. Gör man inte av med budgeten får man mindre året efter. Detta har pågått så länge att de ser det som en naturlag att det aldrig får göras någonting planerat mer än 1 år framåt, eftersom det är kapitalistiskt att "spara" pengar inför framtiden, pengar som kan användas nu OCH senare. Man har lyckats äta sin kaka och behålla den.

Nu skriker vänstern på att 8 miljarder går till privata vårdbolagens vinster, så har de inte riktigt förstått hur ett företag fungerar (som om någon därifrån skulle förstå det?). Av dessa 8 miljarder går runt 20-25% tillbaka till staten i form av skatt. Då är man nere i 6 miljarder. MINST 2/3 av dessa pengar har blivit öronmärkta av företagen att återinvesteras i verksamheten. Mellan 1½-2 miljarder kan då tas ut i vinst. Detta på en omsättning med över 100 miljarder. Alltså tar bolagen ut mindre än 2% i vinst, det är en förlust jämfört med ett genomsnittligt aktiebolag och t.o.m. ränta på banken.

Nyheten som kommit från Storbritannien denna vecka är att man vill göra välfärdsnedskärningar för att klara budgeten. Över de kommande 5 åren vill man spara 10 000 miljarder pund. Låt mig skriva det i siffror. 10 000 000 000 000 000 pund. Ett omedelbart svar på detta skulle vara från den oinsatte "men de säger att de bara ska spara 10 miljarder, du har helt fel", nej eftersom att en brittisk "miljard" är en miljon miljon medan en amerikansk (och svensk) miljard är 10 miljoner.

Tycker ni fortfarande att Sverige är ett ruttet land där välfärden går på knäna? Sluta med era mananatra stämningar, öppna ögonen och se er omkring i världen. Sverige som helhet är ett föredöme för andra länder.

(Edit: 14:07 15/10, Och ser man på. Dagen efter så kryper lite mer av sanningen fram i dagspressen, se DN)

SvD1 SvD2 DN1 DN2 DN3 Aftonsluddret

Bloggar: Sven-Erland Ekonomisten Anybody