torsdag 19 maj 2011

Hela havet stormar..... I Håkan Juholts glas

Jag har sedan den socialdemokratiska ledningens beslut att utnämna Håkan Juholt till partiordförande sneglat lite snett mot honom. Hans installationstal var ingenting annat än en kraftig vänstersväng, så kraftig att hela skutan kunde ha kapsejsat.

I sitt installationstal så pratade han livligt om Pensionerna, och om hur det var Socialdemokraternas uppgift att se till att alla pensionärer får mer pengar i plånboken, oavsett hur väl de förtjänar en sådan höjning. Tyvärr så räckte detta löfte inte långt då de organisationer, SACO och TCO, som S skulle utvärdera hela pensionsystemet tillsammans med LO, inte alls ville vara med och leka. Dessutom fick han sig en avhyvling från de borgerliga partierna eftersom Juholt i samma andetag hade sagt att om inte de gick med på förändringarna den framtida utvärderingen kom fram till skulle S tvinga att riva upp hela pensionsreformen (med hjälp av SD, egen kommentar) någonting han måste revidera redan dagen efter.


Nästa lilla blunder kom när den ekonomiskpolitiske talesmannen skulle utses. Jag tappade nästan hakan av förvåning när någon med så extremt lite bakgrund inom ekonomi valdes till denna post. Det är en framtida finansminister som varenda socialdemokratissk väljare vill ha, och hur skulle han bekämpa en framtida ekonomisk kris? Utan erfarenhet av ekonomi, hur tusan kan man ta ett uppdrag så viktigt som det? T.o.m. jag har en gymnasieutbildning i Ekonomi, vilket skulle göra mig till mer erfaren än Tommy Wiedelich på den fronten, och det är extremt skrämmande i sig.

Att sedan Tommy inte lyckats behålla någon i den ordinarie personalen på S Ekonomikansli där det enbart jobbar en praktikant som aldrig gjort en budget, så var det ingen förvåning hur otroligt inkomplett och förvirrande den Socialdemokratiska skuggbudgeten såg ut. Att sedan Tommy själv har direkt motsatta åsikter mot sin herre Juholt är en annan femma. Hur Juholt kan ha valt en person till eknomisk talesman som är direkt raka motsatsen till honom själv på en så stor mängd punkter (fastighetsskatten, RUT, ROT, Jobbskatteavdragen m.m) är tyvärr inte föga förvånande längre. Att han påtvingades Karin "Tunnelbane butlers/Könsneutrala toaletter" Jämtin var inte hans fel visserligen, men att sedan utse en sådan ekonomisk talesman, och sedan som lök på laxen lägga fram Monica "It-titti/Smartphones/Incest" Green (se tidigare inlägg) kan inte riktigt visa på ett stabilt sinne.

Minns ni efter valet 2006? Reinfelt var tvungen att avskeda ministrar p.g.a. deras historia. Hur skulle det ha sett ut om Juholt blivit stadsminister över en natt, och utsett Tommy och Monica till Finansminister och Infrastrktur/IT -minister (har för mig att den nuvarande "it-ministern" också har ansvar för infrastruktur, är dock ej 100% säker på det). Hur lång tid hade det tagit Juholt att tvingas låta dessa fiktiva ministrar avgå för sin extrema inkompetens och/eller otroligt urblåsta utspel? 2 dagar? 2 timmar? 2 sekunder?


Den sista blundern kom för några dagar sen då man IGEN svänger i Libyen frågan. FÖRST skulle Sverige pressa på FN att genomföra en resolution så att man kan hjälpa bröderna i Libyen (och notera ej de bröder som finns med i internationalen eftersom de är Khadaffi och hans män. De är visserligen utfrysta, men endast en ordinarie international kan utesluta dem, och de var med fram tills i februari i år, först då tog man avstånd, liiiiiiite sent kanske), SEN när väl resolutionen kom, nej då fick ju inte de svenska planen användas mot markmål, det kunde finnas drogade barnsoldater. De fick nöja sig med att fotografera. I tre månader.

Att skicka Jas-Gripen dock var faktiskt bra tänkt, eftersom dessa plan har en mycket bra spaningsförmåga och troligtvis har lett till en del av de drönarattacker vi har sett. JAS har bättre spaningsförmågor än de närvarande nato-planen vilket är varför de är mycket välkomna där. Detta räckte inte, för två veckor sen var Juholt tvungen att byta fot igen, nu skulle planen hem efter de tre månaderna, trots att kriget fortsätter. "Nu har vi gjort det vi ska, och någon annnan får ta över" är inte det basen för all Socialdemokratisk politik? Spendera pengar på löpande band och låta någon annan ta över skiten innan det smäller?

Och så för några dagar sen, så ska man nu skicka MARINEN istället, för att förhindra att Khadaffi importerar vapen via sjövägen. Det finns 3 gigantiska problem med detta. För det första skulle inte en marin insats kunna vara startklar förrän om tre MÅNADER. För det andra skulle en sådan insats få flyginsatsen att se ut som en julrea i form av kostnader. För det tredje är Khadaffi inte dum nog och importerar vapen via vatten, han tar de via land från söder eller luften från söder (nu när svenska planen åker hem finns det alldeles för få plan kvar att kontrollera hela flygzonen ju?)

Juholt är och förblir klassens pajas, han tar med sig clownerna in i manegen men folk skrattar åt dem, aldrig med dem. Så fort "nyhetens behag" har lagt sig kommer Juholt att inse att det är inte politiska floskler man vinner på i det långa loppet. Det är en politik som ANDRA tror på, inte bara att man tror på den själv.

Länkar: DNDN2 EXPRESSEN
Bloggar: Tokmoderaten MinaModerataKarameller ThomasBöhlmark