söndag 9 oktober 2011

Kulbo komplikationen Hoppsan, det visste jag inte. Förlåt?

Håkan Juholt har sedan han tillträdde kallat sin partner för "kulbo" och kanske i något tillfälle "särbo" och inget annat.

Kan detta ha varit en medveten strategi? För nu vet vi att paret har bott i samma lägenhet i Stockholm sedan 2007. Är det bara jag som ser det lite konstigt att man kallar personen som bor i samma lägenhet större delen av året för kulbo eller särbo? Eller har ljugholt hela tiden förstått det faktum att halva hyran ska betalas av den andra personen som bor i lägenheten? Eller har han bara missat att det bott någon annan där?

Nu ser många S-märkta bloggar hela det här som en "bagatell" eller att det inte betyder någonting alls att en person som aspirerar på stadsministerposten kan tänka så fel under så lång tid. Men minns då hur det gick för andra sidan. Två ministrar fick gå efter en vecka med den nya regeringen för att de inte betalat tv-avgiften och haft svart-städhjälp (färgen på pengarna, ej hjälpen) och så som jag ser det är det att lura staten på pengar på samma sätt. De ena undviker att betala in skatter och avgifter till staten, den andra plockar ut för mycket pengar ifrån staten och kan i efterhand säga "Hoppsan, det visste jag inte. Förlåt?".

Eller ska vi minnas littorinaffären för ett år sen? Då satt många sossar och myste inför valet som blev ytterligare en katastrof. Då brydde man sig inte ett dugg om "mediadrev" och det var bara bra att journalister drog fram saker och ting i ljuset. Inte så kul nu kanske när det sker mot den egna?

Ska skattesmitare och kriminella kunna säga "Hoppsan, det visste jag inte" och inte straffas på något sätt? Att Juholt nu betalar tillbaka pengarna förstår jag, att inte göra det vore ganska dumt även för honom. Men ska vi ha ett sådant system där skattesmitare och tjuvar som blir haffade kan säga "Ok, ni fick mig, här är pengarna tillbaka. Kan jag gå nu?" och fortsätta som om ingenting har hänt? För politiker är lika ansvariga inför lagen som alla medborgare. Eller hur var det?

DN DN DN DN SvD SvD SvD SvD AB AB Exp

Tokmoderaten Böhlmark  Högberg MMK Norah